Adaugă alertă de preț

O monedă din aur bătută de Brutus, asasinul lui Iulius Cezar, ar putea stabili un nou record de preț

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 31.03.2022
Preț aur (XAU-RON)
10718 RON/oz
  
- 94 RON
Preț argint (XAG-RON)
144 RON/oz
  
- 3 RON

Vrei să deții o monedă din aur bătută într-o cantitate  limitată la cererea lui Brutus și deținută, probabil, de unul dintre asasinii lui Iulius Cezar? Vei avea șansa de a o achiziționa în cadrul unei licitații ce va avea loc în luna mai, la Zurich. Doar că există un mic impediment: moneda, cunoscută sub numele întregii serii, Eid Mar, ar putea deveni cea mai scumpă monedă antică din aur vândută vreodată.

Interesant este faptul că recordul anterior a fost stabilit în urmă cu doar 2 ani de o altă monedă din aur Eid Mar, în total fiind cunoscută existența a trei monede în întreaga lume, una fiind deținută de Banca Centrală a Germaniei, Bundesbank. Prețul de pornire a fost, la vremea respectivă, de aproximativ 650.000 de dolari, iar în final a fost vândută cu suma de 4.174.000 de dolari. Anterior, recordul în categoria monedelor din Antichitate a fost deținut de un stater din aur, bătut în orașul antic grec Pentecapion, care s-a vândut cu 3.800.000 dolari în 2012.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ducatul austriac – istoria uneia dintre cele mai populare monede de aur din lume

Revenind la legendara serie de monede Eid Mar, aceasta marchează unul dintre cele mai importante evenimente din istoria civilizației occidentale și cuprinde un număr foarte mic de monede în prezent. În continuare, vom vorbi despre caracteristicile monedei scoase la licitație, dar și despre un top al celor mai scumpe monede din aur vândute vreodată la licitație.

Ce monedă din aur Aureus va putea fi cumpărată în luna mai

Brutus a fost principalul organizator al atacului din 15 martie 44 asupra lui Caesar. Potrivit istoricului Suetoniu, ultimele cuvinte ale dictatorului au fost: “Și tu, copilul meu?”, pe care Shakespeare le va parafraza în viitor astfel:

Și tu, Brutus?

Pentru a comemora acest lucru, Brutus a bătut o ediție limitată de denari din argint și aur din aur cu puțin timp înainte de moartea sa, în 42 î.Hr. Ambele versiuni sunt extrem de rare. Un studiu realizat de celebrul numismat și arheolog Herbert Adolph Kahn la sfârșitul secolului al XIX-lea afirmă că există doar 58 de monede din argint și 2 monede din aur. Astăzi se estimează că cele din argint depășesc 100 de exemplare.

Citiți mai multe despre acest subiect: Francul francez – moneda din aur care a impulsionat comerțul european

Pe aversul monedei din aur scoasă la licitație, care cântărește 7,84 grame, îl vedem pe Brutus cu barbă, privind spre dreapta înconjurat de inscripția BRVT IMP L PLAET CEST, ceea ce înseamnă “Împăratul Brutus, Lucius Pletorius Cestianus”. “Împărat” nu trebuie înțeles cu sensul modern de conducător, ci mai degrabă înseamnă “victorios”.

Reversul monedei din aur Eid Mar ce urmează a fi scoasă la licitație

moneda din aur

Reversul monedei înfățișează două pumnale – un simbol al alianței dintre Brutus și cumnatul său Cassius, care se număra și el printre principalii conspiratori. După ce Marc Antoniu a pierdut bătălia de la Filipi, amândoi s-au sinucis. Între cuțite este o pălărie frigiană, pe care o primeau sclavii eliberați în Roma Antică și care a rămas un simbol al libertății până în zilele noastre. Nu este o coincidență faptul că personajul Marianne, gravat pe francul francez din aur bătut începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, poartă o pălărie frigiană.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cele mai importante figuri feminine portretizate în lumea aurului de investiții

În partea inferioară, în centru, apare inscripția Eid Mar, prescurtare de la Eidibus Martiis (Idele de Martie), a 74-a zi din calendarul roman (15 martie), de aici și numele monedelor bătute în această serie. Mesajul acestui design făcînd astfel referire la faptul că, pe 15 martie, alianța puternică dintre Cassius și Brutus i-a eliberat pe romani. În mod ironic, până în ziua de azi, Idele de Martie sunt asociate cu ghinionul.

Se presupune că doar cei foarte apropiați lui Brutus au primit o monedă din aur, în timp ce cea de argint a fost oferită generalilor care susțineau conspirația. Piesa care va fi scoasă la licitația din Zurich este cu atât mai interesant cu cât a fost găurit în mod intenționat chiar deasupra capului senatorului, fiind probabil purtat ca un medalion de către unul dintre participanții la lovitura de stat.

Prețul de pornire este de 820.000 dolari dar, cu siguranță, se va vinde pentru o sumă considerabil mai mare, așa cum s-a întâmplat și cu moneda care deține recordul actual.

Istoria monedei din aur Eid Mar scoase la licitație

Moneda scoasă la licitație la Zurich,este are o istorie cunoscută clar cel puțin până în anii 1930. Numismatul și colecționarul, Oscar Ravel, a prezentat-o la British Museum, unde i s-a făcut un mulaj din ghips, a cărui matriță se păstrează și astăzi. Motivul pentru care această monedă din aur a rămas în mâini private este că, în urmă cu aproape un secol, muzeul nu și-a permis să o achiziționeze.

Se știe că, până în anii 1970, moneda a fost deținută de elvețianul Leo Biaggi de Bles. După mai bine de 3 decenii, în 2004, a reapărut la o licitație la Zurich, unde a fost vândută cu 120.000 de franci elvețieni. Patru ani mai târziu, moneda a fost tranzacționată din nou, dar la un preț aproape dublu, de 230.000 de franci elvețieni. Ultimul său proprietar ar fi fost avocatul Michael Winkless, care a închiriat-o Muzeului Britanic, unde și-a și petrecut ultimul deceniu acolo, fiind în centrul mai multor expoziții.

Care este cea mai scumpă monedă de aur din istorie

Recordul pentru cea mai scumpă monedă din aur vândută vreodată la licitație a fost stabilit în 2021. Atunci, un Vultur Dublu American s-a vândut pentru suma impresionantă de aproape 19 milioane de dolari. Anul trecut s-a înregistrat și un record pentru numărul de tranzacții cu monede în valoare de peste 1 milion de dolari.

Citiți mai multe despre acest subiect: O monedă de aur datată din 1933 s-a vândut cu un preț record de $18,9 milioane

Majoritatea monedelor vândute pentru sume record sunt moderne, și anume bătute începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea. Multe sunt numismatice, dar există și monede din aur pentru investiții. Cu alte cuvinte, reprezintă bani reali.

Citiți mai multe despre acest subiect: Investiția în aur, partea 1: Aurul de investiții

Iată clasamentul celor mai bine cotate monede:

Preț Monedă An emitere Metal prețios Anul vânzării
18,9 milioane de dolari Vulturul American Dublu 1933 aur 2021
10 milioane de dolari Dolarul Flowing Hair 1794 argint 2013
9,360 milioane de dolari Dublonul din aur Brasher 1787 aur 2021
8,4 milioane de dolari Dolar american jumătate de vultur 1822 aur 2021
7,6 milioane de dolari Bustul lui Lady Liberty 1804 aur 2021
7,590 milioane de dolari Vulturul American Dublu (vânzarea anterioară a specimenului de pe prima poziție) 1933 aur 2002
7,395 milioane de dolari Dublonul American 1787 aur
6 milioane de dolari Dinar din aur Califatul Omeyazi 723 aur 2011
5,5 milioane de dolari Dublon American 1787 aur 2019
5,280 milioane de dolari 10 USD vultur din aur 1804 aur 2021
4,560 milioane de dolari 5 cenți Capul lady Liberty 1913 nichel 2018
4,174 milioane de dolari Aureus al lui Brutus 42 Î.HR. aur 2020
4,140 milioane de dolari Bustul lui Lady Liberty 1804 aur 1999

Mare parte din restul celor mai scumpe monede vândute vreodată este reprezentant de diferite iterații ale dolarului american. Dintre monedele romane antice, următoarea cea mai scumpă a fost un sesterțiu bătut de Hadrian în anul 135 d.Hr.

Aureus Roman

Aureus a fost o monedă din aur bătută timp de aproape 4 secole (din secolul I î.Hr. până la începutul secolului al IV-lea d.Hr.), timp în care Roma antică s-a transformat din republică în imperiu și a cunoscut apogeul. Ulterior a fost înlocuită cu solidus, moneda bătută de împăratul Constantin I cel Mare. 1 aureus este echivalent cu 25 denari din argint.

Caesar a fost conducătorul sub care aureus a început să fie bătut cu regularitate. La acea vreme, greutatea sa era standardizată la 8,18 grame de aur pur, dar până în timpul lui Dioclețian (284 – 305 d.Hr.) va fi devalorizată la 5,45 grame de aur. Cu toate acestea, denarul s-a devalorizat și mai mult, iar în aceeași perioadă de aproape 3 secole, un aureus echivala cu 275.000 de denari.

Conform descrierii lui E. А. Sydenham, în timpul împăratului Augustus, puritatea denarului era extrem de ridicată – până la 99,9% argint pur. Același lucru era valabil și în cazul monedei aureus, care, în decursul istoriei, și-a pierdut o mare parte din greutate, dar a fost bătută din aur pur, în măsura în care acest lucru a fost posibil. Prin comparație, în timpul lui Septimius Severus (193-211 d.Hr.), denarul conținea aproximativ 45% argint și 55% impurități. Acesta este motivul pentru care aureus a rămas o monedă foarte căutată de colecționari de-a lungul istoriei.

Preț aur (XAU-RON)
10718 RON/oz
  
- 94 RON
Preț argint (XAG-RON)
144 RON/oz
  
- 3 RON

Poate vrei să citești