Adaugă alertă de preț

Băncile centrale au profitat de prețul scăzut al aurului și au cumpărat sume record

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 09.11.2022
Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 13 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Din iulie până la sfârșitul lunii septembrie, prețul mondial al aurului, în dolari, a scăzut cu 8% (în euro este mult mai stabil, în scădere cu 1,3%). Este logic să cumperi un activ atunci când este ieftin, nu când este scump. Exact asta au făcut băncile centrale. În al treilea trimestru, au cumpărat cu peste 300% mai mult aur decât în aceeași perioadă a anului trecut și cu 114% mai mult decât în al doilea trimestru, potrivit celor mai recent date de la World Gold Council.

Citește mai multe despre acest subiect: De ce Europa mizează pe aur împotriva inflației

În termeni absoluți, au achiziționat puțin sub 400 de tone în valoare de aproape 20 de miliarde de dolari, dublu față de trimestrul al treilea din 2018. Aceasta este cea mai masivă cumpărare de aur de către instituții din 1967. Aurul este încă văzut ca un activ fără riscuri, dar acum cinci decenii era echivalentul banilor. Faptul că observăm o cerere mai mare din partea băncilor centrale comparativ cu această perioadă indică, probabil, că acestea își mută portofoliile către instrumente “refugiu” în condițiile inflației ridicate de astăzi.

Citește mai multe despre acest subiect: Modul în care achizițiile băncilor centrale afectează prețul aurului

Modelul etalonului de aur care a existat până în 1971 a fost cunoscut sub numele de sistemul Bretton Woods. Cu el, majoritatea monedelor sunt legate de dolarul american la o rată fixă și tot el este legat de aur. Deși americanul obișnuit nu și-ar putea schimba moneda cu aur , o instituție precum Banca Angliei, de exemplu, ar putea vinde un dolar pentru aur. Deși acest lucru s-a schimbat în 1971, până atunci băncile centrale ale lumii cumpărau aur pentru că era văzut ca bani. Cererea puternică de astăzi se datorează probabil acelorași motive, în contextul inflației ridicate și al deprecierii valutelor fiduciare și al riscurilor pentru economie. Anterior, băncile centrale au indicat acest lucru drept motiv pentru achizițiile lor.

Citește mai multe despre acest subiect: Lumea fără etalonul aur, după 5 decenii I: Efecte asupra finanțelor publice

Pe lângă achizițiile de la banca centrală, cererea de aur de investiții (lingouri și monede) și bijuterii de la utilizatorii finali este, de asemenea, în creștere. Tehnologia a scăzut, iar fondurile tranzacționate la bursă au rămas vânzătoare nete pentru al doilea trimestru consecutiv. Mai jos, vom analiza mai îndeaproape diferitele segmente ale pieței aurului, inclusiv ceea ce se întâmplă în Balcani.

Ce bănci centrale au cumpărat aur la un preț scăzut

Banca Centrală a Turciei a fost cel mai mare cumpărător de aur, mărindu-și rezervele cu 31,2 tone. Creşterea lor are loc pe fondul celei mai mari inflaţii din ţară de la sfârşitul secolului trecut. În octombrie, la sfârșitul trimestrului al treilea, a depășit 85%, dar în septembrie era deja peste 80%. Potrivit majorității europenilor, este o rată impresionantă de depreciere a lirei turcești locale.

Infografic 1 : Cât aur au băncile centrale și care cumpără și vând în al treilea trimestru

În ultimele luni, Uzbekistanul a fost un cumpărător obișnuit de aur. Țara și-a crescut stocurile cu 8,7 tone în fiecare lună din aprilie. Excepție este luna mai, când a cumpărat 9 tone. Uzbekistan este unul dintre cei mai mari deținători de aur la nivel global, fiind pe locul 15 în ceea ce privește valoarea absolută a rezervelor și pe locul șapte în ceea ce privește ponderea metalului în rezervele totale ale băncii centrale locale.

Primele trei sunt completate de India, care este un cumpărător tradițional de aur și, de asemenea, printre cei mai mari deținători ai metalului (pe locul 11 la nivel global în ceea ce privește valoarea absolută a rezervelor). Populația a crescut și ea achizițiile: cele de aur de investiții cresc cu 6% anual, iar cele de bijuterii cu 17%.

Citește mai multe despre acest subiect: Cehia își mărește rezervele de aur cu 1000%

În Europa Centrală și de Est, Serbia și Cehia au beneficiat de prețul scăzut al aurului. Cu luni în urmă, Banca Centrală a Serbiei a crescut stocul de aur cu 40%, iar cea Cehiei cu 1000%. Astfel, se alătură Poloniei și Ungariei care și-au triplat rezervele la începutul acestui an. Motivul invocat de Banca Centrală a Serbiei a fost:

„Pe termen lung, aurul este cea mai importantă acoperire și garant împotriva inflației și a altor riscuri financiare.”

Achizițiile consumatorilor de aur de investiții – monede și lingouri de aur

După cum am indicat, achizițiile de aur de investiții de către persoane fizice sunt, de asemenea, în creștere la nivel global, cu 36%. În Orientul Mijlociu (64%) și Japonia (56%), rata este peste medie, în timp ce în SUA (3%) și China (8%) creșterea este mai moderată. Despre Europa vom discuta în detaliu mai jos.

La nivel de state, liderul este Turcia, unde populația își salvează din nou economiile cu ajutorul aurului. Acest lucru a rămas adevărat în ultimele trei luni, când achizițiile de monede de aur și lingouri au crescut cu peste 300% la cel mai înalt nivel de când au fost colectate datele .

Citește mai multe despre acest subiect: De ce inflația în Turcia a depășit 80%

În Rusia, cererea este, de asemenea, în creștere cu peste 300%. Inflația oficială a scăzut la 13,7%, dar oamenii sunt probabil îngrijorați de continuarea sancțiunilor, de război și de viitorul finanțelor lor personale în general, iar cumpărarea a fost stimulată de eliminarea taxei de 20% pe lingouri și monede. Deși în termeni absoluți nu a reușit să bată recordul din al doilea trimestru (8,5 tone), cele 6,5 tone de aur de investiții achiziționate au fost totuși de peste șapte ori mai mari decât media din ultimii 12 ani.

Achizițiile sunt atât de mari încât băncile locale sunt nu mai au produse din aur. Printre motive se numără și faptul că rafinăriile locale se axează pe emiterea de produse din aur de mari dimensiuni, specifice operațiunilor intrabancare și mai puțin pe cele de mai mici dimensiuni, preferate de către investitorii persoane fizice.

Citește mai multe despre acest subiect: Sancțiunile financiare impuse Rusiei – efecte în prezent și în viitor

Încă două țări au înregistrat o creștere de trei cifre a cererii – Vietnam (254%) și Egipt (144%). Dintre țările analizate, doar trei au raportat o scădere față de același trimestru al anului trecut: Hong Kong (-20%), Coreea de Sud (-19%) și Brazilia (-10%).

Tendințele de cumpărare de aur pentru investiții în Europa

În Europa, cererea de aur de investiții a crescut cu o medie de 28%, ceva mai moderată decât media globală (36%), deși prețul aurului local în euro a fost mult mai stabil decât prețul aurului la nivel global în dolari. Motivul acestui ritm sunt economiile dezvoltate. În restul Europei, creșterea este și mai semnificativă – de la 86%. Motivul pentru aceasta este inflația, care continuă să crească.

Infografic 2: Inflația în zona euro – noi recorduri în fiecare lună

Perspectivele de creștere economică sunt, de asemenea, un motiv de îngrijorare, mai ales pe fondul conflictului din Ucraina și al crizei materiilor prime energetic. Este de așteptat ca prețul unora dintre ele, cum ar fi motorina, să rămână ridicate și în timpul iernii.

Citește mai multe despre acest subiect: Euro s-a depreciat din nou, iar Germania se confruntă cu o criză economică și inflație

O defalcare pe țară arată că peste tot în afara Regatului Unit, unde nu a existat nicio schimbare de la an la an, achizițiile au crescut cu rate de două cifre. Un loc fruntaș în rândul economiilor dezvoltate este ocupat de Austria (29%), iar Franța (28%) și Germania (25%) nu sunt departe. Puțin mai jos este Elveția cu 21%.

Infografic 3 : Cererea de aur pentru investiții în trimestrul trei

Interesant este că cererea de lingouri și monede din România a crescut semnificativ – cu aproape 150 % față de media anuală în trimestrul al treilea. Astfel, țara se află pe primul loc în Europa continentală în ceea ce privește rata de creștere în trimestrul III. În Bulgaria, creșterea este de 29%, cu o idee peste media europeană.

Cererea industrială de aur

În ciuda scăderii prețului aurului în dolari în al treilea trimestru, cererea de metal din partea companiilor de tehnologie a scăzut cu un total de 8% la nivel global. Motivul pentru aceasta este scăderea a achizițiilor de bunuri de folosință îndelungată, inclusiv electronice, din cauza prețurilor ridicate din economie în ansamblu. Am scris despre aceste tendințe de consum în luna mai a acestui an. Am observat la acea vreme că acest lucru i-ar afecta pe retaileri precum Amazon, al căror stoc și-a pierdut 25% din valoare de atunci, așa că le-ar fi greu să mențină prețurile, sau ar exista o presiune suplimentară ascendentă.

Citește mai multe despre acest subiect: Prețuri și mai mari: apar efectele dramatice ale inflației producției

Analiza World Gold Council arată că cea mai mare scădere a fost în tratamentul stomatologic – cu 11%, iar consumul pentru nevoile de producție a scăzut cu 9%. Categoria „altă cerere industrială” s-a redus cu 2%.

Dacă tendințele continuă și economia intră oficial în recesiune, se poate aștepta ca acest segment al cererii de aur să continue să se micșoreze.

 

 

Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 13 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești