Adaugă alertă de preț

BCE a majorat dobânda principală la cel mai ridicat nivel din istorie

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 13.09.2022
Preț aur (XAU-RON)
10724 RON/oz
  
- 70 RON
Preț argint (XAG-RON)
144 RON/oz
  
- 3 RON

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat dobânda principală la cea mai mare rată din istorie. Rata depozitelor crește cu 0,75 puncte procentuale până la 0,75%. Potrivit BCE, băncile comerciale din zona euro fac depozite overnight la banca centrală. Rata dobânzii la principalele operațiuni de refinanțare a crescut la 1,25%. Astfel, împrumută instituțiile financiare din zona euro prin operațiuni de răscumpărare. Decizia de astăzi a ridicat rata cheie a dobânzii la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani.

Citește mai multe despre acest subiect: Introducere în conceptul de dobândă

Din toate punctele de vedere, creșterea va continua. Comunicatul de presă al BCE precizează:

Pe baza evaluărilor noastre actuale, în următoarele câteva reuniuni, Consiliul guvernatorilor se așteaptă să crească rata cheie a dobânzii în continuare pentru a modera cererea și a se proteja împotriva riscului unei creșteri continue a așteptărilor inflaționiste. Ne -am crescut în mod semnificativ previziunile privind inflația, care se așteaptă deja să fie în medie de 8,1% în 2022, 5,5% în 2023 și 2,3% în 2024, în zona euro.

Următoarele două ședințe ale consiliului de administrație vor avea loc pe 27 octombrie și 15 decembrie. În 2023, prima dată la care ne putem aștepta la o schimbare este începutul lunii februarie.

Prima creștere a ratei de bază în unsprezece ani a avut loc la începutul acestui an, în iulie. Treptat, efectele acestei schimbări au început să se reflecte în unele țări europene. Vedem acest lucru în încetinirea pieței imobiliare din Europa, care este foarte dependentă de valoarea ratelor, acestea determinând cât de accesibilă sau nu este achiziția unei case.

De ce contează modificările ratei cheie

Rata creditului este unul dintre cei mai importanți indicatori ai economiei. Cu ajutorul acestui indicator putem spune care e starea economiei în prezent și putem face prognosticuri privind viitorul.

Atunci când o bancă centrală scade în mod artificial rata principală, creditarea devine mai accesibilă. Firmele și persoanele fizice încep să se împrumute mai mult, crezând că există o mulțime de economii în sistem. În general, sunt înșelați de rata creditului, așa că activitățile lor există doar atâta timp cât sunt finanțate cu dobândă mică. Numim adesea astfel de companii „bulă” pentru că arată mari, se umflă repede, dar nu au un fundament economic la bază – sunt pline de aer. Când ratele încep să crească, greșelile economice devin clare și începe procesul de corectare a acestora – recesiunea economică.

În această perioadă, companiile care au fost create în mod articifical sau care și-au extins prea mult activitățile dau faliment. Acest lucru permite eliberarea activelor pe care le-au folosit – capital uman, finanțare, resurse materiale, clădiri, utilaje și multe altele. Cui devin disponibile aceste resurse? Pentru întreprinderile care produc bunuri și servicii pe care consumatorii le doresc cu adevărat.

Citește mai multe despre acest subiect: Anatomia crizelor și ciclul economic

Semnele acestui scenariu sunt vizibile, în Europa, de ceva timp. Cu cât rata primară crește mai rapid și mai mult, cu atât corecția va fi mai rapidă și mai profundă. Faptul că astăzi BCE crește ratele în cel mai rapid ritm vreodată ne poate da o idee despre amploarea declinului la care ne putem aștepta. După părerea mea, următoarea criză ar putea fi mai gravă decât cea din 2008. Nu va începe în viitor, ci a început deja cu scăderea ratei dobânzii în urmă cu 11 ani.

Dobândă ridicată – în trecut și astăzi

Datele susțin pe deplin această teorie. În ciclul anterior, BCE a început să crească rata dobânzii la sfârșitul anului 2005. Până la jumătatea anului 2006, acest lucru a afectat și ratele dobânzilor la creditele ipotecare din Bulgaria. Trei ani mai târziu, toată Europa era în recesiune și plină criză a datoriilor.

Infografic : Dobânda și performanța economiilor în timp

În luna mai, am publicat un articol în care atrăgeam atenția că, dacă urmăm ritmul de acum aproape 20 de ani, următoarea recesiune ar putea începe în 2024, când vom avea o dobândă de aproximativ 2%. La acest ritm de creștere a ratei, este evident că următoarea criză va veni mult mai repede. Chiar și băncile centrale înseși prevăd același lucru. În Germania și Marea Britanie se așteaptă să înceapă în ultimul trimestru al acestui an.

Citește mai multe despre acest subiect: Va exista o criză economică în Europa din cauza creșterii ratelor dobânzilor?

Care va fi această criză? În opinia mea, va fi sub forma unei recesiuni plus inflație, și nu ca stagflația care a avut loc în anii ‘70. Asta înseamnă că economia se va micșora, multe companii vor intra în faliment și mulți oameni vor rămâne fără locuri de muncă, în timp ce prețurile rămân ridicate. Am explicat în detaliu de ce cred asta în analiza Cum va arăta următoarea criză economică în Europa și cum să ne protejăm de ea.

Lumina de la capătul tunelului

Scopul acestor articole și analize nu este acela de a induce frică, aceste evenimente urmând o logică firească a evoluției economice. În opinia mea, fiecare persoană ar trebui să se pregătească pentru astfel de evenimente. Investitorul Ray Dalio are următorul principiu:

Dacă ești îngrijorat, atunci nu este nevoie să-ți faci griji; dacă nu ești îngrijorat, atunci nu ai de ce să-ți faci griji.

Cu alte cuvinte, dacă ești îngrijorat, probabil că vei face un efort să înfrunți ceea ce te temi și vei fi într-o poziție mai bună. La urma urmei, putem evita ca recesiunea economică să devină una personală.

Citește mai multe despre acest subiect: Cum să eviți o criză financiară personală

Pentru a face acest lucru, trebuie să avem economii în active care nu sunt atât direct legate de starea economiei și ne pot oferi protecție în momente de criză, atunci când majoritatea activelor cad. În analiza de mai jos, am descris performanța unor instrumente precum aurul de investiții, acțiunile, obligațiunile, banii fiat și activele imobiliare în timpul crizelor.

Citește mai multe despre acest subiect: Aurul – salvatorul puterii de cumpărare în situații de criză

Personal, cred că în vremuri ca acestea, toată lumea ar trebui să dețină aur de investiții. În Europa, aurul protejează economiile de inflație în acest moment, iar pe termen lung, avantajele sale sunt incontestabile. Majoritatea monedelor din Peninsula Balcanică au pierdut zeci de procente din puterea de cumpărare în ultimii 20 de ani, în timp ce, în aceeași perioadă, aurul a crescut cu 420%.

Dar chiar dacă cineva alege altfel, este bine să ne gândim la noi și la finanțele noastre în viitor. Cu cât o faci mai devreme, cu atât mai bine. Pentru că riscurile economice vor fi mai mari în viitor, iar acțiunile recente ale Băncii Centrale Europene sunt un indicator clar la ce să ne așteptăm.

Preț aur (XAU-RON)
10724 RON/oz
  
- 70 RON
Preț argint (XAG-RON)
144 RON/oz
  
- 3 RON

Poate vrei să citești