Adaugă alertă de preț

Top 10 cele mai interesante evenimente economice în 2021

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 22.12.2021
Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 14 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Anul acesta a fost plin de evenimente în domeniul economic, financiar și cel al investițiilor în aur și argint. In acest articol, facem o scurtă retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat pe parcursul anului și care au fost cele mai populare știri și analize în rândul cititorilor noștri în ultimele 12 luni.

Economia în 2021 pe scurt

Se aștepta ca lumea să revină la creștere după pandemie, însă după două trimestre promițătoare la începutul anului, economia americană a scăzut în trimestrul al treilea, înregistrând o creștere de doar 2,1% pe o bază anuală. Uniunea Europeană și zona euro au avut o evoluție ceva mai bună, înregistrând o creștere de 4,1% și, respectiv, 3,9%. Aceasta a fost o performanță mai bună decât previziunile anterioare și decât așteptările analiștilor. Ca urmare, prognoza Uniunii Europene însăși a fost revizuită pe creștere. În loc de creștere globală de 4,2 % prognozată în primăvară, în previziunile din toamnă, cifra s-a modificat la 5 %. Prin comparație, în aprilie 2021, Banca Mondială a estimat o creștere la nivelul UE de 4,1%.

Performanța economiilor este determinată în principal de ratele dobânzilor reduse în mod artificial și de tipărirea continuă de bani (adică de inflație). Acestea au devenit elefantul din camera despre care nimeni nu vorbește și nu vrea să își asume responsabilitatea. După creșterea fără precedent a masei monetare de la începutul anului 2020, efectele acesteia au început să se facă simțite la nivelul prețurilor de consum și în special ale produselor manufacturate. Impactul asupra puterii de cumpărare a banilor a fost spectaculos. În SUA s-a înregistrat cea mai mare inflație din ultimele 4 decenii; în zona euro, inflația este cea mai mare înregistrată vreodată. Peninsula Balcanică, în ansamblu, nu rămâne în urma acestor tendințe. România și Bulgaria au înregistrat, de asemenea, o inflație „record” de mai bine de un deceniu. În Serbia, inflația a atins cel mai ridicat nivel din 2013 încoace.

Citiți mai multe despre acest subiect: Oferta de bani din România și Bulgaria a crescut cel mai rapid de la începutul crizei

Însă economia Turciei trăiește „în cele mai interesante vremuri” (după cum afirmă blestemul din Extremul Orient). Într-adevăr se înregistrează o creștere economică, dar pe fondul unei adevărate apocalipse pentru lira turcească. Numai de la începutul anului, a pierdut aproape 50% din puterea sa de cumpărare în raport cu dolarul, atingând constant noi recorduri istorice.

Citiți mai multe despre acest subiect: Lira turcească, în „depreciere liberă”, a atins un nou minim fără precedent

Performanța aurului de investiții

La începutul anului, prețul aurului era de 1.898 de dolari pe uncia troy, adică, la momentul redactării acestui articol, metalul prețios a pierdut 5,1% din valoare. Cu toate acestea, cererea pentru aur continuă să crească. La nivel global, prima jumătate a lui 2021 a fost cea mai promițătoare pentru aurul de investiții din 2013 încoace. Așa cum era de așteptat, băncile centrale au continuat, de asemenea, politicile de cumpărare a aurului. De la țări europene precum Serbia și Polonia, la Nigeria, Bolivia și Japonia, până la Singapore, instituțiile și-au mărit rezervele nete de aur cu 403,9 tone de la începutul anului. În Venezuela, din cauza hiperinflației, aurul a început să fie folosit din nou ca monedă.

Citiți mai multe despre acest subiect: Modul în care achizițiile băncilor centrale afectează prețul aurului

În același timp, asistăm și la o performanță puternică a argintului. Pentru prima dată în 6 ani, metalul prețios fără de care tranziția către energia verde este imposibilă, a depășit cererea de 1 miliard de uncii troy.

Ce ne așteaptă în 2022

După cum am subliniat, piețele de valori sunt dependente de banii ușori care vin de la băncile centrale. Prin urmare, când Rezerva Federală a anunțat la mijlocul lunii decembrie că plănuiește să tripleze rata dobânzii și să pună capăt relaxării cantitative în 2022, piețele bursiere au scăzut. Banca Angliei a majorat deja rata cheie a dobânzii, dar cu un procent marginal de 0,25 puncte procentuale la 0,25%. Acest lucru nu va opri inflația și este semnificativ sub orice normă istorică.

Banca Centrală Europeană a făcut o simulare interesantă. Aceștia au precizat că vor reduce Programul de ajutor de urgență în caz de pandemie (PEPP), dar vor majora celelalte mecanisme de cumpărare de obligațiuni. Imprimarea extrem de rapidă a banilor și umflarea bulelor în Europa vor continua și anul viitor. Spre deosebire de alte bănci centrale, BCE nici măcar nu poate pretinde o creștere a ratei cheie a dobânzii, care este de -0,5%, așa că nici nu încearcă.

Citiți mai multe despre acest subiect: Credit și datorie II: situația financiară a Europei este mai gravă ca niciodată

De aceea, printre cele mai interesante fenomene de anul viitor se vor număra politicile băncilor centrale. Acestea vor determina dacă inflația va continua să fie ridicată în cazul în care ratele dobânzilor vor rămâne scăzute și se vor tipări în continuare bani, sau dacă bulele deja umflate, care sunt mai mari decât în 2008, vor exploda.

Clasamentul celor mai citite știri și analize ale Tavex

Analizăm ce s-a întâmplat în economie în ultimele 12 luni prin prisma celor mai citite articole de pe site-ul nostru.

Iată clasamentul actual al celor mai populare articole pe care le-am publicat de la începutul anului. Primele 10 poziții sunt listate în ordine crescătoare, cu cel mai citit articol în partea de sus:

  1. Ce sunt banii

Te întrebi ce sunt banii? Află cum au apărut și au evoluat banii, ce sunt mărfurile și cum este totul conectat cu aurul și argintul.

Puteți vedea articolul complet aici

  1. De ce cele mai mari bănci din Bulgaria nu mai acceptă depozite la termen

Băncile au economii uriașe, inclusiv depozite la termen, pe care nu le pot utiliza pentru împrumuturi, ceea ce le generează pierderi. Iată cum funcționează acest mecanism.

Puteți vedea articolul complet aici

  1. Cât costă o vizită în Istanbul?

Un oraș impresionant, ce unește Orientul și Occidentul.

Puteți vedea articolul complet aici

  1. Record negativ în România: Inflația crește mai repede decât salariile

În septembrie, inflația din România a atins cel mai înalt nivel din 2011. Potrivit prognozelor, inflația va depăși curând procentul de creștere a salariului mediu.

Puteți vedea articolul complet aici

  1. Suntem în plină inflație: Ce înseamnă acest lucru și cum să ne protejăm banii

Statisticile arată că inflația este în floare și topește rapid valoarea banilor fiduciari. Aurul și argintul sunt aici pentru a o salva.

Puteți vedea articolul complet aici

  1. Cu ce rafinării și monetării lucrează Tavex?

Vă prezentăm câteva dintre cele mai importante rafinării și monetării din lume, ale căror produse din aur și argint sunt oferite de Tavex.

Puteți vedea articolul complet aici

  1. Confiscarea din 1933: începutul creșterii prețului aurului

Crizele economice moderne se explică prin creșterea prețului aurului. Află cum confiscarea aurului din 1933 a conturat economia modernă.

Puteți vedea articolul complet aici

  1. Turcia a descoperit noi zăcăminte uriașe de aur. Află cum s-a întâmplat.

Rezervele de aur ale Turciei cresc în continuare, iar producția țării urmează să se dubleze în următorii 5 ani.

Puteți vedea articolul complet aici

  1. Top 5 cele mai populare lingouri și monede din aur din România

Acesta este clasamentul celor mai populare tipuri de aur de investiții potrivit preferințelor clienților Tavex România.

Puteți vedea articolul complet aici

  1. Setea de aur sau care este legătura dintre aur și Al Doilea Război Mondial?

Crezi în importanța aurului și a investițiilor în aur? Află ce s-a întâmplat cu aurul în al Doilea Război Mondial și cum a influențat parcursul războiului.

Puteți vedea articolul complet aici

Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 14 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești