Adaugă alertă de preț

Cele cinci principii ale lui Ray Dalio pentru investiții și economii în 2022

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Finanțe personale în data de 29.09.2022
Preț aur (XAU-RON)
10780 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON

Miliardarul Ray Dalio este un investitor legendar, fondator și director de investiții al Fondului Bridgewater și autor al bestseller-ului The Principles. În acest articol vorbim despre cele cinci sfaturi oferite investitorilor, oferite direct sau indirect, în cadrul emisiunii Bloomberg Wealth a lui David Rubinstein. Spunem „anul acesta” pentru că mediul financiar este deja diferit față de deceniul precedent. Dalio a comentat și principiile generale ale investiției, dar despre acestea vom discuta într-o analiză separată.

Citește mai multe despre acest subiect: Cum să eviți o criză financiară personală

Vă recomand să citiți și opiniile sale de pe profilul de LinkedIn, unde găsiți postări din cărțile sale și principii generale. Ideile bune nu vin doar din cărți sau dintr-o singură sursă, ci apar adesea și în timpul unor discuții.

Pe lângă cele cinci „puncte la care să te gândești” de mai jos, Dalio este o mină de aur de experiență și sfaturi în general. Având în vedere evenimentele economice ale lumii de astăzi, unul dintre cele mai importante comentarii ale sale este legat de devalorizarea banilor, un subiect pe care l-am abordat de multe ori pe blogul nostru. Scăderea puterii de cumpărare nu este ceva nemaiîntâlnit, așa că Dalio spune:

Cine nu deține aur nu știe nici istorie, nici economie.

Apropo de asta, are sens ca prima lui recomandare de pe listă să vizeze modul în care economisim.

1.     Evitați să economisiți în numerar

Inflația erodează puterea de cumpărare a banilor fiat. Acest lucru nu este întâmplător. „Banii fiat” sunt doar „bani” pentru că așa spune legea, dar nu sunt susținuți de un bun real precum aurul. Cu cât se imprimă mai mult, cu atât puterea de cumpărare a unei monede scade mai mult.

Citește mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

Europa este un bun exemplu. În ultimii doi ani, peste 25% din cantitatea de euro existentă anterior a fost creată din aer. De aceea, zona euro trece prin cea mai mare inflație din istoria sa – 9,1% în august. Datele reale sunt, probabil, mult mai mari decât cele oferite de statistici.

Infografic 1: Pierderea puterii de cumpărare a banilor

Important este că, în timp, veniturile și economiile noastre pot cumpăra mult mai puține bunuri și servicii. Așa că Ray Dalio sfătuiește să nu economisești bani:

Evitați numerarul sau depozitele, care sunt depreciate de inflație și impozite, și începeți să le creșteți. Cel mai important lucru pe care îl puteți face este să nu vă păstrați economiile în numerar, mai ales acum.

Nu este prima dată când Dalio avertizează împotriva investițiilor în numerar. În mai a spus:

Desigur, banii sunt încă hârtie goală. Știi cât de repede pierzi puterea de cumpărare? Iar acțiunile sunt și mai proaste.

Privind retrospectiv, vedem că până acum are dreptate. Inflația în SUA și în alte zone continuă să atingă maxime de-a lungul deceniului. În ciuda redresării piețelor de valori în perioada iunie-august, pe care o putem descrie drept „raliu al pieței bear”, acestea au revenit la declin.

2.     Economisiți mai multe fonduri și evitați datoriile

Într-un articol precedent, am numit îndatorarea mare „drogul care ucide economiile moderne”. Un an mai târziu, țările din Europa sunt supuse unor datorii semnificativ mai mari. Valoarea sa în majoritatea acestora depășește semnificativ nivelurile din 2008, când ne-am confruntat cu criza datoriilor. Locuitorii Eruopei sunt, de asemenea, extrem de mari datori .

Infografic 2: Datoria de consum – în Balcani și în Europa


A avea datorii mari este riscant. Atât ca societate, cât și ca indivizi, ar trebui să încercăm să obținem mai mulți bani decât cheltuim. La nivel de țară sau de companie, bilanțul ar trebui să aibă mai multe active decât pasive.

Citește mai multe despre acest subiect: Lecții privind creșterea datoriei de consum și ce să faci cu banii tăi

Deseori discutăm despre acest sfat și în articolele noastre. În mod intuitiv, conform celor mai mulți oameni, o persoană fără datorii este mai stabilă financiar decât o persoană cu datorii. Într-un sondaj privind alfabetizarea financiară de pe grupul de Facebook Gold Talks România, 50% dintre repondenți au spus exact asta, în timp ce doar 6% consideră că e mai bine invers. Regula pare însă mai greu de pus în practică, motiv pentru care ne confruntăm cu datele din graficul de mai jos.

Infografic 3: Datoria de consum din SUA


Situația din economiile avansate din afara Europei nu este diferită. În SUA, vedem o îndatorare record, care s-a adâncit de la începutul anului. Trebuie să ținem cont de faptul că, având o combinație de inflație și o criză în care unele țări din Europa pot cădea chiar înainte de sfârșitul anului, această îndatorare poate cântări foarte mult bugetul personal.

A evita pe cât posibil datoriile nu ne spune exact ce să facem. Prin urmare, Ray Dalio are recomandări specifice pentru investitorul mediu non-miliardar.

3.     Diversifică-ți portofoliul – economisește în diferite active

Investiția în diferite instrumente se numește diversificare. Este o abordare clasică de investiții. Dacă mizăm pe un singur instrument pentru economii sau investiții, portofoliul nostru va depinde doar de performanța acestuia. Deci, are sens să deții o varietate de active. Astfel, dacă unul sau mai multe dintre ele se prăbușesc, ceilalte ne pot ține pe linia de plutire și ne pot proteja de devalorizarea fondurilor noastre.

Principiul se referă nu doar la investițiile în diferite active, ci și la o bună diversificare a lor și a țării de origine.

Logica de economisire și diversificare a lui Ray Dalio cuprinde următorii pași:

 1. Calculăm câți ani dorim să avem economii pentru noi și de cei dragi dacă rămânem fără venituri și de câți bani avem nevoie;
 2. Pe măsură ce inflația masivă le erodează valoarea, reducem numărul de ani, să zicem la jumătate;
 3. Noi decidem cum vrem să ne folosim fondurile;
 4. Alegem instrumente cu care să ne „imunizăm” față de riscurile din sistem și începem să ne dezvoltăm portofoliul (acesta se referă la primul sfat de mai sus);
 5. Ne diversificăm portofoliul – nu numai în ceea ce privește instrumentele, ci și în ceea ce privește țările și valutele.

Dalio ne amintește că riscul în sistem este foarte mare în prezent. Potrivit acestuia, prin diversificarea portofoliului, un investitor se poate aștepta la o rentabilitate între 3-4% pe an. Trebuie amintit că există o relație inversă între incertitudine și randament – cu cât riscul este mai mare, cu atât randamentul este mai mare.

4.     Nu putem investi la o rată în creștere precum putem investi la o rată scăzută

După un deceniu de bani ușori, băncile centrale din întreaga lume au început să majoreze ratele cheie ale dobânzilor. Cu doar câteva zile în urmă, Banca Centrală Europeană a anunțat cea mai mare majorare a ratei dobânzii din istorie. Acest lucru este cauza creșterii economice și a crizelor. Acestea afectează, de asemenea, toate activele de investiții. Am descris aici dinamica lor istorică în timpul modificărilor ratei dobânzii. Dar acest lucru nu trebuie să ne sperie, ci să ne facă să ne pregătim. În domeniul finanțelor personale, acest lucru înseamnă ca portofoliul nostru să fie mai rezistent la șocurile din sistem.

Citește mai multe despre acest subiect: Va exista o criză economică în Europa din cauza creșterii ratelor dobânzilor?

Care este această pregătire pentru investitorul mediu? Ar trebui să vindem instrumentele pentru a ne proteja portofoliul sau este timpul să cumpărăm? Dalio, logic, nu dă sfaturi de investiții, dar avertizează că nu putem investim în activele pe care le-am ales atunci când băncile centrale au imprimat bani și au suprimat ratele dobânzilor. Logica lui Dalio este:

Când dobânzile cresc, toate activele concurează. Să presupunem că dobânda a crescut cu 1%. Activele se vor ajusta în consecință deoarece există o modificare a valorii prezente a viitoarelor fluxuri de numerar din acestea. Zilele ușoare din trecut, când eram umpluți cu bani ușori și inflația era scăzută, s-au încheiat. Acum suntem într-o altă etapă a ciclului.

5.     Criptomonedele sunt un activ riscant

Criptomonedele sunt foarte volatile, de exemplu. prețurile lor se pot schimba rapid și semnificativ. În sine, acesta nu este un motiv pentru a le întoarce spatele. Speculațiile cu criptomonede pot aduce un profit rapid sau o pierdere rapidă. Ray Dalio însuși admite că „o parte foarte mică” din portofoliul său cuprinde investiții în criptomonede, deținând mai mult aur decât active digitale.

Dar sunt extrem de vulnerabile ca o clasă de active, spune el. Investitorul subliniază diferitele riscuri cu care se confruntă criptomonedele, despre care crede că:

 • sunt urmăribile, adică nu asigură anonimatul utilizatorilor;
 • probabil să fie interzise de diferite guverne, așa cum a făcut deja China, iar India ar putea urma exemplul anul viitor;
 • sunt probleme cu dimensiunea pieței, ceea ce înseamnă că, probabil, sunt o bulă.

Posibilitatea interzicerii criptomonedelor a fost abordată într-un articol separat Bitcoin versus aur, care prezintă opiniile bancherilor centrali și ale guvernelor față de criptomonede. Pe scurt, acestea nu sunt pozitive. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece Bitcoin, eterul și alte „active digitale” vor fi un concurent uriaș pentru, probabil, cel mai mare proiect al acestor instituții – monedele digitale create de băncile centrale.

Citește mai multe despre acest subiect: Euro digital – o revoluție monetară sau pas către abis

Revenind la subiect, Ray Dalio ridică o întrebare complexă legată de criptomonede:

Ne aflăm acum într-o eră în care vom pune sub semnul întrebării banii ca mijloc de schimb și instrument de stocare a puterii de cumpărare. În întreaga lume, vom vedea nu doar variante digitale sub diverse forme, ci și alte tipuri de bani concurând pentru acest titlu în următorii ani.

Vă prezentăm sfaturile lui Ray Dalio în retrospectivă

Principiile expuse de Ray Dalio ne permit să vedem dacă avea dreptate la momentul respectiv. Prin urmare, am redactat acest articol pornind de la ideea că nu vor exista schimbări fundamentale pe piețe în viitorul imediat. Sfaturile investitorului vor rămâne valabile o perioadă până când băncile centrale vor începe să imprime intens.

În timp ce dolarul american este relativ mai puternic decât alte monede fiduciare, toate își pierd puterea de cumpărare foarte repede. Toate economiile avansate se confruntă cu inflație, așa cum nu s-a mai întâmplat de decenii. Predicția lui Dalio este corectă, deoarece economisirea în valută implică o pierdere uriașă, mai ales în acest moment. Când inflația este  mare, este un moment bun pentru a economisi mai mult, în loc să cheltuiți, dacă alegeți instrumente rezistente la depreciere. Din păcate, toate formele de datorii continuă să crească la nivel global.

Citește mai multe despre acest subiect: Cum ne afectează buzunarele deprecierea euro?

Poate părea că sfaturile de diversificare a portofoliului nu sunt adecvate. De la începutul anului, majoritatea piețelor au fost în scenariu roșu. Excepție fac dolarul american și aurul de investiții din Europa, unde este denominat în euro. Dar, în timp ce dolarul se apreciază în raport cu euro, puterea sa de cumpărare se evaporă și ea.

Citește mai multe despre acest subiect: Puterea de cumpărare în Europa, protejată cu aur de investiții – lată cum

În prezent, economiile în aur de investiții sunt cele care ar menține o persoană pe linia de plutire, cel puțin în Europa. De la începutul anului, iată cât de mult au căzut:

 • euro: – 7,3% ( măsurat prin indicele prețurilor de consum);
 • S&P 500: -22,7%;
 • Bitcoin: – 60,3%;
 • DAX: -23%;
 • aur (în euro): +6,25%.

Mai degrabă decât o concluzie, principiile lui Ray Dalio se dovedesc a fi o abordare bună pentru economisirea și investiția în 2022. Acest lucru nu este surprinzător având în vedere experiența și trecutul său.

Preț aur (XAU-RON)
10780 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON

Poate vrei să citești